11 lutego Tłusty czwartek
święto dla wszystkich miłośników pączkowych słodkości !
Pachnące …, pulchne i słodziutkie …… ,
niektórzy powiedzą „niebo w ustach”,
a któż nie lubi pączków (mimo ich kaloryczności) i to w każdym wydaniu:
z lukrem, karmelem, konfiturami, kremem i pomysłów nie ma końca !
A jak jest historia tego dnia ?
Tłusty czwartek obchodzony na tydzień przed Środą Popielcową.
Jest to więc święto ruchome- uzależnione od daty Wielkanocy
i trwającego przed nią Wielkiego Postu.
W dawnych czasach tłusty czwartek zwano
Babskim Combrem lub Czwartek Combrowym.
A to od nazwiska Combra XVII-wiecznego burmistrza Krakowa,
człowieka, który zadarł z handlującymi na targu kobietami.
Gdy zmarł, handlarki zaczęły świętować.
I tak narodził się tłusty czwartek.
Historia historią, ale najważniejsza jest ta słodkość rozpływająca się w ustach, więc podajemy przepis, który udostępniła nam ciocia Tosi z VI D.
Składniki :
1 kg mąki
1/2 kostki palmy
4 łyżki oleju
2 łyżki spirytusu
4 łyżki cukru
2 szklanki mleka
10 dag drożdży
8 żółtek + 2 całe jaja
szczypta soli
olejek cytrynowy
Przygotowanie:
W misce roztrzepać jajka. Dodać szczyptę soli i olej.
Podgrzać mleko. Pół szklanki odlać do drożdży. Rozgnieść to w kubku, dodać 2 łyżki cukru i wyrabiać z mąką.
Resztę mleka zagotować z cukrem i palmą. Wlać to do jaj, dodać roztwór z punktu drugiego. Wszystko wyrobić.
Do powstałej masy dodać spirytus oraz olejek cytrynowy.
Całość wyrobić. Uformować pączki.
I na koniec wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej!
Ale pychota !
Serdecznie dziękujemy cioci Tosi za ten przepis !
A teraz wszyscy do: babci, mamy, cioci
lub …….. do ciastkarni na pyszne pączki !
Życzymy niezapomnianych wrażeń na podniebieniu !
I czekamy na Wasze przepisy na niesamowite pączki !
Przepisy możecie wysłać na naszą na pocztę:
samorzad_szkolnypsp8@wp.pl
Smacznego !
Samorząd Szkolny